FAQ Reizen

Hier vindt u het antwoord op enkel veelgestelde vragen over de reizen.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Elke deelnemer aan de Tunesiëreizen heeft een reispas (paspoort) nodig dat nog minstens 3 maanden geldig is. Vraag dit tijdig aan, zodat je geen extra kosten moet betalen voor een spoedprocedure.

Naast je paspoort is het handig om ook je identiteitskaart mee te nemen en je rijbewijs (zeker als je chauffeur zal zijn). Deze zijn compacter van formaat en eens ter plaatse, volstaan deze om je te identificeren. Je paspoort kan je dan veilig wegbergen.

Het is aan te bevelen om van al je documenten een copie bij te hebben en eventueel een scan of foto op je smartphone. Die kunnen nuttig zijn om aan nieuwe reisdocumenten te komen in geval van verlies of diefstal.

Zijn er inreisbeperkingen met betrekking tot Covid?

Sinds december 2022 zijn er geen inreisbeperkingen meer met betrekking tot Covid: iedereen kan vrij naar Tunesië reizen. Het reisadvies van de Nederlandse diplomatie is actueel wat dat betreft. De Belgische diplomatie gaf in december 2022 nog het oude reisadvies – net als hun Franse en Tunesische collega’s.

Onder het vroegere beleid tot eind november 20222, moesten reizigers bij het inchecken ofwel een officieel bewijs van basisvaccinatie tegen Covid-19 voorleggen op papier, ofwel een officieel bewijs van een negative test (snelle anti-geen test van maximaal 24u voor de vlucht of PCR-test afgenomen maximaal 48u voor de vlucht). Deze bewijsjes dienden een QR-code te bevatten waarmee de geldigheid kan worden nagegaan.

Conclusie: vermoedelijk zal u geen vaccinatiebewijs of testbewijs moeten tonen bij het inchecken. Als je gevaccineerd bent, dan kan je voor de zekerheid je vaccinatiebewijs afdrukken en meenemen naar de luchthvaen. Check een week voor vertrek nog eens bovenstaande webpagina’s voor (hopelijk) actuele informatie.

Wat moet ik meenemen op reis? Is er een paklijst?

Om je te helpen bij het inpakken, kan je deze paklijst raadplegen. Niet alles op de lijst moet je meenemen: het is enkel een hulpmiddel met suggesties. Je kan zelf je keuzes maken bij het inpakken.

Je mag maximaal 23kg bagage inchecken en 8kg handbagage meenemen naar Tunesië. Let erop dat je handbagage geen vloeistoffen of scherpe of zware metalen voorwerpen bevat (schaartjes, zakmessen, nagelknippers).

Reis zo licht mogelijk, dat is het comfortabelste. Zeker voor de woestijnreis is het van belang dat je je beperkt tot het noodzakelijke, bij voorkeur in een sporttas of andere flexibele reistas (geen koffer). Tijdens de woestijnreis trekken we rond per auto: hoe minder je bij hebt, hoe makkelijker het is om dagelijks in te pakken en uit te pakken. Bovendien is de kofferruimte in de auto’s beperkt.

Welke stopcontacten en stekkers zijn er in Tunesië?

Je kan al je apparatuur en stekkers gewoon gebruiken zoals in België of Nederland. Tunesische stopcontacten zijn van het type C of E en leveren een standaard  netspanning van 220/230 volt met frequentie van 50Hz – net als in de Benelux.

Hoe kom ik aan Tunesische dinars?

De lokale munt is de Tunesische dinar. Je hoeft die niet in je thuisland te wisselen: dat is duur! De voordeligste manier is om cash euro’s te wisselen in een plaatselijk wisselkantoor in Tunesië: daar is de koers voordeliger dan in Europa, bij de bank of in de luchthaven.

Op veel plaatsen kan je ook pinnen en betalen met een betaalkaart (bv. kredietkaart of Maestro). Dit is een veilige en voordelige betaalwijze, maar deze is niet overal beschikbaar.

Met je debetkaart kan je in Tunesië ook geld uit de muur halen via de ATM (DAB in het Frans). Daarvoor moet je wel vooraf je bankkaart openstellen voor gebruik in Afrika. Gewoonlijk kan dit in je bankapp of online bankomgeving, en anders via je bankagentschap. Deze methode is veilig, maar de wisselkoers is minder gunstig dan bij een wisselkantoor, omdat je bank een extra wisselkoers-commissie aanrekent (vaak ongeveer 1,5%).

 

Hoe kan ik in Tunesië op het internet?

Roamingkosten in Tunesië zijn enorm duur als je een Europese SIM-kaart hebt. Om die reden schakel je mobiel internet op je telefoon best uit voor de volledige duur van de reis, tenzij je een lokale Tunesische SIM-kaart gebruikt.

Vele herbergen en hotels bieden een WiFi-netwerk aan voor hun gasten. Wil je onderweg graag mobiel internet, dan kan je best in Tunesië een lokale prepaid SIM-kaart kopen bij een van de plaatstelijke providers: Orange, Ooredoo of Tunisie Telecom. Op de meeste luchthavens en in alle steden zijn hun verdeelpunten te vinden. Een prepaid SIM-kaart met zo’n 2,5GB data en voldoende belkrediet kost ongeveer 20 dinar. Om een lokale SIM-kaart aan te kopen moet je een identiteitsbewijs voorleggen (paspoort of identiteitskaart).

Nog Vragen? Stel ze hier