In Griekenland is het de gewoonte om bij de aankoop van een huis een advocaat onder de arm te nemen. Die doet ondermeer een aantal controles die in Belgiƫ door een notaris worden uitgevoerd: Is de verkoper de rechtmatige eigenaar? Rust er een hypotheek op het goed? Zijn er geen achterstallige belastingen?

Vorige woensdag trok onze advocaat samen met ingenieur Christos naar Evia. Eerst gingen ze langs bij het kadaster in Istiaia. Vervolgens trokken ze naar Chronia, waar de zonen van de eigenaars hen het huis lieten zien.

Vastgoed kopen

In Griekenland is het de gewoonte een advocaat onder de arm te nemen.
En een ingenieur.

Deze twee zinnen zijn een groen licht

Christos was enkele uren zoet met bouwtechnische onderzoeken en metingen. Hij zal later ook voor de eigenaars het verplicte EPC-certificaat opstellen. Voor ons controleert hij de degelijkheid van het pand en of het in overeenstemming is met de bouwvergunning.

Vanavond – op zondag – stuurde de advocaat al zijn rapport in het Engels. Mijn naam spelde hij verkeerd, maar hopelijk is de rest correct. Met twee zinnen is het rapport was beknopter dan we verwachtten. De eerste zin bevestigt Stamatis en Adonia als wettige eigenaars. De tweede zin garandeert dat er geen schulden of andere claims op het pand rusten. Deze twee zinnen zijn een groen licht: juridisch gezien lijken geen hindernissen de aankoop in de weg te staan. Dank u, Heer!

Nu nog het technisch rapport van de ingenieur. Die gaat door een moeilijke periode: zijn dochtertje ligt in het ziekenhuis met een longontsteking. We bidden voor een spoedig herstel en oefenen nog even geduld.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Join

Samen is beter