Jongens dromen

Als jongen droomde ik ervan de wereld rond te zeilen om de Grootste Schat die ik gevonden had met zo veel mogelijk mensen te delen. In poëziealbums van klasgenoten tekende ik mijzelf wel eens op een boot, met Bijbel in de hand. In de bibliotheek leende ik alle boeken over zeilen en droomde van verre reizen. Met een klasvriendje mocht ik eens mee voor een tochtje langs de Vlaamse kust, maar verder bleef zeilen een verre droom. We woonden ver van het water en zeilen was geen familietraditie: ik had geen idee hoe je eraan kon beginnen.

In Noord-Afrika waren we plots omgeven door water. Monastir ligt op een schiereiland en veel inwoners gaan geregeld in kleine houten boten vissen. De zee opgaan maakt deel uit van het dagelijks leven. Dat wekte die jongensdroom terug tot leven. Op een dag vroeg ik aan de Heer: is nu misschien het moment gekomen om die jongensdroom waar te maken?

 

Als jongen droomde ik ervan de wereld rond te zeilen.

Wat later kochten we in Nederland tweedehands zeilbootje en reden ermee naar het zuiden. Een vriend die in onze auto een flyer van het bootje zag liggen, vertelde dat hij altijd in de zeilclub had gezeten. Hij bood aan mijn zeilinstructeur te zijn. Tijdens de Paavakantie kwam hij bij ons studeren. Als ontspanning leerde hij mij in de namiddag het a, b, c van zeilen.

Heer, als het Uw wil is,

wilt U een zeilboot geven om discipelen te maken?

Zeilen was zoals in mijn dromen: spannend, ontspannend,  vrij en uitdagend, een ontmoeting met de machtige Schepper en zijn prachtige schepping.

Met kapseizen en dobberen leerde ik steeds beter zeilen. Na YouTube-tutorials volgden zeilstages en sportkampen in Nieuwpoort. Ik behaalde allerlei certificaten en brevetten. Uiteindelijk werd ik zeilinitiator en later instructeur zwaardboten.

Tijdens het zeilen met onze kinderen en het lesgeven ontdekte ik dat zeilen een fantastische leerschool voor het leven is. Je leert allerlei nuttige knopen, kaartlezen, meteorologie, oriëntatie, klussen en nog meer. Maar nog belangrijker  zijn samenwerking, leiderschap, verdraagzaamheid, vertrouwen, doorzetting, geduld en andere belangrijke kwaliteiten.

Ook Jezus maakte dankbaar gebruik van boten om zijn werk te doen en zijn leerlingen te vormen. Een boot is de ideale discipelschapsschool.

Terwijl ik meer ervaring opdeed en mijn liefde voor het zeilen groeide, kwam mijn jongensdroom weer helemaal tot leven. Ik legde dat verlangen voor aan de Heer. Sinds 2017 bad ik geregeld: “Heer, als het Uw wil is, wilt U een zeilboot geven om discipelen te maken?”

De verleiding bestond om zelf op zoek te gaan naar een boot, net zoals we in 2015 via Marktplaats een Laser op de kop tikten. Maar telkens ervoer ik daar geen vrede over: als de Heer zijn zegen geeft, zal Hij ook in een boot voorzien. Dus bleef ik het gebed noteren in mijn dagboekje en mijn verlangen kenbaar maken aan de Heer.

Op nieuwsjaar stond een zeilboot steevast boven aan op mijn lijstje met dromen voor het nieuwe jaar. Veel van mijn paswoorden beginnen met: “In2023zeilenwenaar…” Ik had geen idee of en hoe de Heer dit gebed zou verhoren. Maar ik wist dat Hij de verlangens van ons hart kent en al onze gebeden hoort.

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.